Asertivnosti vas lahko nauči psihoterapija

Psihoterapija v obliki treninga asertivnosti je zelo priročna pomoč za vse, ki imajo težave s samozavestnim nastopom. Za vse, ki se v primeru konflikta raje umaknejo ali tiho poslušajo očitke, kot da bi se postavili zase. Za vse, ki v sebi zadržujejo jezo, namesto da bi jo izrazili na družbeno sprejemljiv način. Pa tudi za vse, ki so preveč konfliktni in jeza iz njih izbruhne nenadzorovano, zato bi se jo radi naučili obvladati.

Asertivnost je v bistvu oblika komunikacije, ki ni ne agresivna ne manipulativna, pa tudi pasivna ne. Vsi dobro vemo, kaj pomeni agresivna ali manipulativna komunikacija. Dobro nam je tudi znano, kako izgleda, če je človek v komunikaciji pasiven in se zapre vase. Le redko pa smo priča asertivnemu nastopu. Gre za tisto zdravo samozavest, ko se človek zna postaviti zase, a hkrati ne nastopi agresivno do drugega. To mejo je težko ujeti, a z nekaj treninga se tega lahko naučijo prav vsi.

Psihoterapija nas uči, kako lahko uzavestimo svoje vedenje v vseh situacijah. Najprej nam bo s pomočjo treninga asertivnosti to uspelo le v bolj mirnih situacijah, kasneje pa tudi v bolj konfliktnih. Prav te so najbolj problematične in v njih največkrat pride na plan agresivna, manipulativna ali pasivna komunikacija. Problem takšne komunikacije ni le v tem, da vedno koga prizadene, temveč tudi v tem, da z njo konflikta ne rešimo. Konflikt lahko rešimo le z asertivno komunikacijo, s katero predstavimo naša stališča na miren, a odločen način, ter jih s tem soočimo s stališči koga drugega.

Trening asertivnosti je tako nekaj, kar nam lahko zelo pomaga v različnih življenjskih situacijah. Je pot do manj zatrtih čustev, do večje samozavesti in odločnosti. Je pot do tega, da si resnično upamo povedati svoje mnenje in stati za njim. Prav zato je nekaj, kar se splača preizksuiti!