Gotovi parketi so najboljša izbira

Na spletni strani Onis.si so na voljo različni gotovi parketi. Izbirate lahko med številnimi možnostmi in različicami ter se odločite glede na to, kaj vam ustreza. Gotovi parketi se od masivnih sicer razlikujejo po tem, kako so izdelani. Masivni parket je v celoti izdelan iz masivnega lesa, kot pove že njegovo ime, gotovi parketi pa imajo tak les le na zgornjem pohodnem sloju, ki je lahko različne debeline. Tako ohranijo lep videz, a so veliko cenejši od masivnih. Gotovi parketi so sicer sestavljeni iz dveh ali treh plasti. Pod plastjo plemenitega lesa visoke kvalitete se skrivata še ena ali dve plasti drugačnega lesa, pri katerem videz ni tako pomemben, pomembna pa je njegova gostota in ostale lastnosti. Slednje imajo vpliva na obstojnost in življenjsko dobo parketa pa tudi na to, kakšen je občutek pri hoji po njem.

Dvoslojni gotovi parketi imajo tako pod pohodnim slojem lesa še do 6 milimetrov debel nosilni sloj, ki je navadno iz smrekovine ali lesa breze. Tak les se namreč v ta namen zelo dobro obnese. Spodnja plast pri takšnem izgotovljenem parketu nosi zgornjo plast oziroma poskrbi za njeno večjo stabilnost. Dvoslojni gotovi parketi so namreč narejeni tako, da je zgornja pohodna plast na spodnjo postavljena pravokotno, s čimer se poveča trdnost talne obloge. Troslojni gotovi parketi pa so narejeni iz treh slojev, kot pove že samo ime. Zgornji in spodnji sloj sta navadno iz lesa podobne gostote, vmes pa je povezovalni sloj iz mehkejšega lesa.

Gotovi parketi se polagajo na klasičen način, pri čemer je treba biti pozoren na to, da so tla za polaganje dobro pripravljena. Prav tako pa je treba uporabiti dobro in ustrezno lepilo in poskrbeti za pravilen postopek polaganja. Ta vključuje tudi nanos zaščitnega premaza, ki mora biti pravilno izbran. Po sušenju je parket pripravljen za to, da ga začnete uporabljati in uživati v njegovi lepoti. Ko se odločite za določeno vrsto parketa, se pozanimajte tudi o njegovem vzdrževanju. Tako boste poskrbeli, da bo vaš parket še dolgo ohranil lep izgled, zaradi katerega ste ga kupili.