Hladilna tehnika za laboratorije

V laboratorijih je treba običajno imeti tudi različne zamrzovalne omare, skrinje ali posebne hladilnike in vitrine za hlajenje, v katerih se pri optimalni temperaturi shranjujejo vzorci, preparati, različne snovi in podobno. Možnost shranjevanja pri primerni temperaturi oziroma na hladnem je bistvenega pomena za nemoteno delovanje laboratorija in za to, da so rezultati dela takšni, kot morajo biti. Zato je hladilna tehnika zelo pomemben element delovanja prav vsakega laboratorija, ne glede na to, na katerem področju ali v kateri panogi deluje.

Vrhunski hladilniki

Hladilna tehnika mora biti vsekakor dovolj kakovostna, da lahko zagotavlja zanesljivost brez kakršnih koli nihanj v temperaturi oziroma mora biti ta v času delovanja čim bolj konstantna. Omogočati mora tudi čim bolj precizno nastavljanje želene temperature in omogočati tudi druge funkcije, ki bi jih morda potrebovali. V ta namen so na voljo različnih hladilniki za laboratorije, ki so prilagojeni različnim potrebam uporabnikom.

Pri izbiri je treba biti pozoren tako na njihovo velikost kot na druge lastnosti, kot je to, do kakšne najnižje temperature je mogoče hlajenje. Vsekakor je treba dobro pregledati ponudbi in primerjati različne modele med seboj, da ugotovimo, kateri nam najbolj ustreza. Pred nakupom pa se je treba pozanimati tudi o tem, kakšno je zahtevano vzdrževanje in kako je z garancijo, možnostjo servisiranja in dobavo rezervnih delov v primeru, da bi prišlo do kakršne koli okvare.

Odlične zamrzovalne omare in skrinje

Poleg hladilnikov se v laboratorijih pogosto uporabljajo tudi različne zamrzovalne omare, v katerih je temperatura lahko še nižja. V to kategorijo spadajo tudi globoko zamrzovalne skrinje, v katerih je mogoče doseči temperaturo do –86° C. Eno od možnosti predstavljajo tudi posebne hladilne sobe, ki so namenjene tistim, ki imajo večje potrebe glede hlajenja. Seveda pa se lahko na želeno temperaturo ohladi tudi kar celoten prostor, v katerem je laboratorij, za potrebe po shranjevanju pri nižjih temperaturah pa se vanj postavi še zamrzovalno omaro ali skrinjo ter tako poskrbi za optimalne pogoje za delo v njem.