Kakšne kanalete za odvodnjavanje izbrati

Odvodnjavanje je pomemben del ureditve okolice, kar se na srečo zaveda vedno več ljudi. Za ustrezno odvodnjavanje je treba poskrbeti tako na javnih kot zasebnih površnih ter ga urediti tako, da se meteorna voda steka čim bolj stran od objektov oziroma nekam, kjer brez težav lahko ponikne. Vedno večja pozidanost marsikdaj predstavlja izziv za načrtovanje odvodnjavanja, zaradi česar je tega treba še bolj skrbno načrtovati in izbrati tudi čim bolj kakovosten sistem za odvodnjavanje. Pri tem pa imajo pomembno vlogo tudi elementi sistemov za odvodnjavanje, med katerimi so na prvem mestu zagotovo kanalete, po katerih odteče meteorna voda.

Kanalete različnih proizvajalcev na prvi pogled lahko izgledajo precej podobno, čeprav že pri sami obliki lahko opazimo razlike, ki pomembno vplivajo na to, kako učinkovita bo kanaleta. Ena od takšnih značilnosti je krožni presek kanalete. To pomeni, da kanaleta na dnu ni ravna, ampak zaobljena, kar omogoča, da voda veliko lažje odteče. Pomembni so tudi različni detajli, na katere marsikdo, ki kupuje kanalete za odvodnjavanje, sploh ne pomisli, recimo to, kakšen način vgradnje omogoča kanaleta, kako se nanjo pripne rešetko in podobno. Nekatere kanalete na primer omogočajo vpenjanje rešetke brez kakršnih koli vijakov, kar močno olajša ne le vgradnjo, ampak tudi morebitno čiščenje kanalete kdaj v prihodnje.

Najpomembnejša lastnost vsake kanalete pa je obremenitveni razred. Na prvi pogled pogosto ni vidno, da ena kanalete prenese še enkrat večjo težo kot druga, je pa to vsekakor zelo pomemben faktor pri izbiri in uporabi kanalete. Kako dobro določene kanalete prenašajo obremenitve, je odvisno predvsem od materiala, iz katerega so narejene. V tem smislu so klasična izbira betonske kanalete z armiranimi vlakni, ki so praktično neuničljive. Kako zelo močne so, dokazujejo tudi različni testi, ki jih je izvedlo podjetje Hauraton in si jih lahko ogledate na Youtubu. Videli boste, da so takšne kanalete res obstojne in da brez težav prenesejo tudi zelo visoko težo!