Kakšne kanalete za vodo so primerne za določeno površino?

kanalice za vodu

Vsaka površina zahteva nekoliko drugačen sistem za odvodnjavanje padavinske oziroma meteorne vode. Pri tem bistveno vlogo igra predvsem namembnost površine, saj je od nje odvisno, kakšne kanalete za vodo ali druga vrsta sistema za odvodnjavanje bi bila najbolj primerna zanjo. Razlika je namreč, če gre za močno obremenjeno cesto ali zasebno dvorišče, na katerega ne zapelje praktično noben avtomobil. Prav zaradi tega je treba sistem za odvodnjavanje vedno skrbno in premišljeno izbrati, saj bo le tako zares služil svojemu namenu.

Odvodnjavanje stanovanjskih področij

Kanalete za vodo se pogosto uporabljajo za odvodnjavanje zasebnih površin okrog hiš ter stanovanjskih sosesk. Pri takšne vrste odvodnjavanju je poleg same učinkovitosti sistema bistvenega pomena tudi čim bolj enostavna in hitra vgradnja, za katero lahko po možnosti lastniki poskrbijo kar sami. Poleg tega pa je pomemben tudi estetski videz sistema, saj bo z njegovo pomočjo okolica videti bolj urejeno. V ta namen je tako na voljo več različnih rešitev:

  • sistemi iz reciklirane umetne mase, ki je zelo lahek, a hkrati robusten material,
  • sistemi iz betona, ki še bolje prenašajo obremenitve.

Odvodnjavanje storitvenih in poslovnih površin

kanalice za odvod vode

Storitvene in poslovne površine so običajno precej obremenjene s prometom. Zaradi tega je treba tam izbrati takšen sistem za odvodnjavanje, ki dobro prenaša vsakodnevne obremenitve ter je narejen iz materiala, ki je obstojen na ogljikovodike. Pri tem se lahko uporablja različne betonske kanalete za vodo, pa tudi take, ki so narejene iz močne umetne mase, ki predstavlja trajen in nelomljiv material.

Odvodnjavanje mestnih središč

Mestna središča morajo biti zasnovana po meri peščev in kolesarjev. Glavna naloga sistema za odvodnjavanje je tako predvsem ta, da dobro opravi svojo nalogo, saj je zastajanje meteorne vode za pešce in kolesarje lahko neprijetno, hkrati pa sam sistem zanje tudi ne sme biti moteč – ker gre za nizke vgradne površine (ulice, trge itd.), mora biti tudi sam sistem prilagojen temu. Seveda pa je v mestnih središčih zelo pomembna tudi njegova estetska funkcija, pri čemer je velikokrat najbolj zaželeno, če je za meteorno vodo poskrbljeno na praktično neopazen način.