Kakšni sterilizatorji so najboljši?

Sterilizacija je proces čiščenja oziroma odstranjevanja različnih mikroorganizmov in bakterij iz različnih predmetov, opreme, instrumentov. V ta namen se uporabljajo različni sterilizatorji. Med seboj se v prvi vrsti razlikujejo po tem, na kakšen način delujejo. Med najpogostejšimi sterilizatorji so zagotovo avtoklavi oz. parni sterilizatorji. Ti delujejo s pomočjo pare. Prav zaradi načina delovanja veljajo za zelo hitre. Vendar je njihova pomanjkljivost ta, da niso primerni za sterilizacijo prav vsega. V njih na primer ne moremo sterilizirati predmetov, ki niso odporni na visoke temperature.

V primeru, da želimo očistiti mikroorganizme s takšnih predmetov, je najbolje uporabiti sterilizator, ki za svoje delovanje ne uporablja vlažne toplote, ampak suho. To so tako imenovani suhi sterilizatorji. V zadnjem času pa so poleg njih v ta namen postali zelo priljubljeni tudi tako imenovani plazma sterilizatorji. Kot pove že njihovo ime, steriliziranje v takšnem sterilizatorju poteka s pomočjo plazme. Glavna prednost takšne vrste sterilizacije je veliko nižja temperatura, pri kateri poteka postopek. To omogoča širši nabor predmetov, ki jih lahko steriliziramo oziroma očistimo mikrobov.

To, kakšni sterilizatorji so najboljši, je odvisno od tega, za kaj jih nameravamo uporabljati. V večini primerov tako zadostujejo avtoklavi oziroma parni sterilizatorji v različnih verzijah in velikostih, po potrebi pa je treba izbrati tudi sterilizator druge vrste. Pri tem se je treba zavedati, da drugi postopki sterilizacije trajajo dalj časa, zato je v laboratoriju ali kje drugje, kjer potrebujete sterilizacijo, dobro imeti na voljo vsaj en avtoklav. Z njim boste namreč lahko temperaturno odporne predmete sterilizirali veliko hitreje, za sterilizacijo drugih predmetov, ki niso primerni za to, da jih damo v avtoklav, pa boste pač uporabili sterilizator drugačne vrste.

Pred nakupom je zato smotrno premisliti ne le, kakšni sterilizatorji obstajajo ter kaj omogočajo, temveč predvsem to, kaj potrebujete. Natančno je treba premisliti o tem, kakšno opremo boste sterilizirali in kako pogosto, pa tudi to, kako hitro mora biti določena sterilizirana oprema spet na voljo za uporabo. Na tak način boste lahko hitro izbrali ustrezni sterilizator zase.