Kateri parket je najbolj obstojen?

kvalitetni parketiRazlične vrste talnih oblog, ki so na trgu, se ne razlikujejo le glede na videz, ampak tudi glede na obstojnost in trpežnost. Nekatere med njimi veljajo za bolj občutljive, druge za manj, kar je treba upoštevati tudi pi izbiri. Seveda pa ima vsaka vrsta talne obloge še več podtipov, ki se prav tako razlikujejo glede na to, koliko so obstojni. To velja tudi za parket, ki ima lahko različno število slojev in je lahko narejen iz različnih vrst lesa.

Od česa vse je odvisna obstojnost talne obloge?

Ko izbirate talno oblogo, je treba upoštevati vse njene lastnosti. Poleg videza je pomembno tudi, da je izbrana talna obloga čim bolj obstojna oziroma ima ustrezno obstojnost glede na to, kam jo položite. Tako za kopalnico recimo izbiramo obloge, ki dobro prenašajo vlago, medtem ko za recimo dnevno sobo to ni pomembno. Vsekakor pa je pomembno, da je talna obloga obstojna, na kar vplivajo naslednji dejavniki:
– način polaganja,
– vrsta talne obloge,
– vrsta materiala,
– priprava tal,
– ustrezna nega in vzdrževanje,
– obremenjenost površine.

Izberite kakovosten parket!

V kolikor si želite imeti na tleh parket, potem pri izbiri nikar ne varčujte, ampak izberite kakovostnega. Če malo pobrskate po spletu ali povprašate prijatelje oziroma znance, boste hitro ugotovili, da tisti, ki s parketom kot talno oblogo niso zadovoljni, niso izbrali kakovostnega, zato je ta manj obstojen. Ali pa so varčevali pri njegovem polaganju, zato imajo sedaj težave, ki bi se jim zlahka izognili, če bi se polaganja lotili temeljito in s pomočjo mojstrov, ki to delo res obvladajo in lahko s tem zagotovijo dolgo življenjsko dobo izbrane talne obloge.

Talna obloga je namreč nekaj, kar ne želimo menjati ravno vsako leto, ampak nekaj, kar postane del našega doma za več desetletij. Zato ni vseeno, za kakšno se odločimo. In prav zaradi tega se nam splača vanjo investirati nekoliko več denarja, saj bomo le tako z njo tudi zadovoljni. Izberimo vrsto lesa, ki nam ni le najbolj všeč po izgledu, ampak se tudi najbolje obnese glede na karakteristike oziroma ustreza našim zahtevam. Poleg tega pa se je treba ob nakupu tudi dobro pozanimati o tem, kako je treba pripraviti tla ter kako naj poteka polaganje, da bo rezultat čim lepši in čim bolj obstojen.