Konflikti v odnosih in psihoterapija

Napeti ali konfliktni odnosi lahko močno negativno vplivajo na naše življenje in ga zagrenijo. Nekateri iz tega razloga ne marajo hoditi v službo, drugi razmišljajo o te, da bi prekinili stike s starši ali drugimi sorodniki, tretji razmišljajo o ločitvi od partnerja. Četrti pa so samo vedno bolj obupani, ker ne vidijo rešitve iz takšnih odnosov. Kako si pomagati v takšnih primerih? Lahko spremenimo svoje vzorce delovanja, da do takšnih težavnih odnosov ne bo več prihajalo? Ali pa se jih lahko naučimo le sprejemati na drugačen način, tako, da nas ne bodo tako obremenjevali? Pri vsem tem vam lahko pomaga psihoterapija in svetovanje.

Zagotovo je najtežje, če se v konflikt zapletemo z nekom, ki nam je blizu. Pogosto gre za partnerja, s katerim se recimo nenehno kregamo. Marsikdo že leta doma v družini trpi zaradi poniževanja, nerazčiščenih odnosov, manipulacije in podobnih težav. Veliko ljudi ima zaradi takšnih odnosov v primarni družini težave tudi z vzpostavljanjem zdravih in trdnih odnosov kasneje v življenju, zato je zelo pomembno, da negativne odnose iz preteklosti predelamo in pustimo za seboj ter se naučimo odnose ustvarjati na zdravih temeljih.

Pomoč pri tem lahko predstavlja tudi psihoterapija, ki nas vodi v poznavanju samega sebe, tega, kar smo, kako čustvujemo, občutimo, kako razmišljamo ter tudi kako delujemo. Psihoterapija nas nauči, da s svojim delovanjem vplivamo tudi na druge, česar se moramo vedno dobro zavedati. Še posebej pomembno je, da uzavestimo nekatere podzavestne vzorce delovanja, ki vplivajo na naše težave v odnosih. Zaradi njih težko zgradimo trdne odnose z drugimi, čeprav velikokrat vzrok za to iščemo povsod drugje, le v nas samih ne. To ne pomeni, da smo mi sami krivi za to, da naši odnosi niso takšni, kot si želimo, saj morata v dobre odnose vlagati obe strani. Zagotovo pa lahko s pravilnim pristopom in s svojim dejanji pripomoremo k temu, da zgradimo boljše odnose z ljudmi, ki so tega vredni. Če imate občutek, da tega ne znate, naj vam pri tem pomaga psihoterapija!