Najboljši elektronski laboratorijski dnevnik

Najboljši elektronski laboratorijski dnevnikIščete najboljši elektronski laboratorijski dnevnik? Na tem področju vlada kar nekaj izbire, saj zanimanje za taka orodja v svetu vedno bolj narašča. Zato se številni razvijalci in podjetja trudijo, da bi znanstvenikom in raziskovalcem ponudili čim boljša orodja za njihovo delo. To pomeni, da takšna orodja postajajo vedno boljša in bolj izpopolnjena ter omogočajo vedno več funkcij.

Kateri ELN izbrati?

ELN je kratica za electronic lab notebook. Če iščete najboljši laboratorijski dnevnik, morate najprej premisliti, kakšne so vaše potrebe. Premislite, kako poteka vaše delo v laboratoriju, kako poteka vaše raziskovanje. Pri izbiri je pomembno:

  • kakšne podatke beležite,
  • kako velike so baze vaših podatkov,
  • kako podatke organizirate in analizirate,
  • kaj naredite z zbranimi podatki, kam jih želite izvoziti,
  • s koliko sodelavci običajno sodelujete pri projektih,
  • ali potrebujete tudi beleženje porabe laboratorijskega inventarja.

Ko si odgovorite na vsa ta vprašanja, boste veliko lažje izbrali primerno možnost zase. Večina ponudnikov ELN-jev nudi tudi različne pakete oziroma uporabniške račune, med katerimi lahko izbirate, zato lahko med njimi poiščete takšnega, ki vam najbolj ustreza glede na vaše potrebe.

Top 9 Best Electronic lab notebooks
The 9 Best Electronic Lab Notebooks (ELN) Review for Your Research – Splice-Bio.com

Uvoz podatkov v ELN in količina shranjevalnega prostora

Pri tem je pomembno predvsem to, da lahko v ELN uvozite podatke iz drugih formatov dokumentov, kot so na primer Excelove tabele, grafi ali kaj drugega. Prav tako pa je pomembno, koliko shranjevalnega prostora imate na voljo. Običajno vam bo na začetku zadostovalo manj shranjevalnega prostora, a sčasoma se bo ta napolnil, zato se pri ponudniku pozanimajte, ali ga lahko kasneje dokupite.

Omogočite si bolj enostavno delo

V prvi vrsti pa je najboljši elektronski laboratorijski dnevnik tak, ki vam bo omogočil bolj enostavno delo. Zaradi tega mora biti uporabniški vmesnik zasnovan čim bolj preprosto, saj ga boste tako uporabljali brez težav in vam bo njegova uporaba prišla v navado.

Brezplačni preizkus in uporaba

Najbolje je, če ELN lahko sami preizkusite. Na srečo kar nekaj ponudnikov omogoča prav to – brezplačen preizkus oziroma brezplačno uporabo osnovnega paketa. To velja tudi za SciNote, ki se ga vsekakor splača preizkusiti, saj velja za enega najboljših takšnih orodij na trgu.