Parket za talno gretje

Parket za talno gretje mora biti še posebej skrbno izbran. Pomembno je, da izberete takšnega, ki je prilagojen za uporabo na ceveh toplovodnega ogrevanja oziroma mora biti narejen iz lesa, ki dobro prenaša visoko temperaturo, a hkrati toploto tudi dobro prevaja v prostor. Zaradi tega je zelo pomembno tako to, iz kakšnega lesa je narejen, pa tudi to, kakšna je debelina deščic pri njem.

Večslojni parket za talno gretje

Parket za talno gretje

Zelo dobro možnost za uporabo v ta namen predstavljajo večslojne različice, ki so zelo primerno za polaganje na cevi toplovodnega ogrevanje. Večslojni parket za talno gretje mora nujno imeti certifikat o ustreznosti. Certifikat o ustreznosti nam pove, da je izbrana talna obloga primerna za uporabo v ta namen.

Njegova debelina pa načeloma ne sme presegati 15 mm, če hočemo, da bo ogrevanje učinkovito. Če je deščica nekoliko tanjša, je to z vidika prevodnosti toplote še bolje, vendar pa velja debelina pomeni tudi večjo kakovost lesene talne obloge, zato je treba vedno iskati najboljše ravnovesje med enim in drugim.

Treba je izbrati tudi ustrezno lepilo

Vsekakor pa ni pomembna le izbira ustrezne lesene talne obloge, ampak je treba izbrati tudi ustrezno lepilo. To mora biti dovolj elastično in dobro prenašati temperaturne razlike, enako pa velja tudi za vezni material, ki je potreben pri polaganju.

Pomemben je tudi sam postopek polaganja

polaganje parketa za talno gretje

Če želimo položiti parket za talno gretje, se moramo zavedati, da je pri tem sam postopek polaganja nekoliko drugačen oziroma da je nujno ustrezno načrtovanje ter tudi predhodno testiranje sistema, da kasneje ne pride do kakšnih težav z njim. Pomembna je tudi ustrezna izdelava estriha, pri čemer je treba upoštevati tudi pravilno debelino, še bolj pa je bistven pravilen postopek sušenja estriha. Z njim se poskrbi, da bo ta bolj odporen na temperaturna nihanja, ki so pri toplovodnem sistemu ogrevanja pogosta tudi zato, ker se poleti navadno takšnega sistema ogrevanja ne uporablja.

Vsekakor je postopek polaganja najbolje zaupati izkušenemu mojstru oziroma je najbolje kar pri ponudniku talnih oblog povprašati, če lahko poskrbi tudi za polaganje. Tako bo polaganje opravljeno strokovno in v skladu s pravilnim postopkom.