Parket za talno gretje – na kaj paziti?

Parket-za-talno-gretje

Ko izbirate parket za talno gretje oziroma ogrevanje, je v prvi vrsti pomembna predvsem njegova debelina. Debelejše vrste talnih oblog namreč za tak način ogrevanja niso najbolj primerne, saj je njihova toplotna prevodnost slabša. Preprosto povedano: zaradi večje debeline toplota talnega ogrevanja čez takšno talno oblogo slabo prehaja, zato bodo tla bolj hladna, kot bi bila, če bi izbrali tanjšo talno oblogo.

Kaj vse vpliva na toplotno prevodnost in akumulativnost?

Če ste si izbrali toplovodni način ogrevanja tal, potem zagotovo želite, da bi bila tla prijetno topla oziroma takšne temperature, da vas ne bi nikoli zeblo v noge. Hkrati pa želite na tak način tudi ogrevati prostore, zato je pomembno izbrati talno oblogo z ustrezno toplotno prevodnostjo. Kot že rečeno, tako parket za talno gretje ne sme biti prevelike debeline, zaradi česar nekatere masivne vrste niso najbolj primerne. Če so vam te zelo všeč, je treba v primeru talnega ogrevanja izbrati malce manjšo debelino masivne talne obloge. O tem, kakšna debelina je še primerna, pa se je najbolje posvetovati s strokovnjaki oziroma ponudniki in proizvajalci lesenih talnih oblog.

polaganje parketa za talno gretje

Po drugi strani pa ima les kot material nekatere odlične lastnosti, zaradi katerih je zelo primeren za kombiniranje s talnim načinom ogrevanja. Les namreč odlično akumulira toploto, kar pomeni, da bodo tla prijetno topla dlje časa. Na otip je tako lesena talna obloga že tako ali tako bolj prijetna kot talne obloge iz nekaterih drugih materialov in ima v sebi neko posebno toplino, ki jo pri drugih materialih ne najdemo, če pa takšno leseno talno oblogo kombiniramo še s talnim ogrevanjem, bo občutek na otip ali hoji še bolj prijeten in toplejši.

Pozor – način polaganja je zelo pomemben!

Poleg same izbire ustrezne lesene talne obloge za kombiniranje s toplovodnim ogrevanjem tal, pa je bistvenega pomena za odličen končni rezultat tudi sam postopek polaganja, ki mora biti izveden po natančno predpisanem postopku. Zato je pred začetkom polaganja nujno treba poiskati izkušenega mojstra oziroma parketarja, ki se spozna tudi na parket za talno gretje in ve, kako se ga ustrezno polaga.