Parket za talno gretje

Kakšen parket za talno gretje izbrati in ali je za kombiniranje s takšnim načinom ogrevanja talna obloga iz lesa sploh primerna izbira? S takšnimi in podobnimi vprašanji se ukvarja marsikdo, ki izbira talno oblogo za svoj dom, saj je talno ogrevanje vedno pogostejše tako v starejših, še posebej pa v novejših hišah. Marsikdo takšen način ogrevanja kombinira s keramiko ali vinilno talno oblogo, a to še ne pomeni, da sta to edini možnosti – na tla, na katerih so cevi za toplovodno ogrevanje, lahko brez problema položite tudi parket, pomembno je le, da izberete ustreznega.

Lesene talne obloge in talno ogrevanje

Talno ogrevanje lahko definitivno kombinirate tudi z lesenimi talnimi oblogami. Dobro pa je, če izberete parket za talno gretje, ki je primeren za to obliko ogrevanja, pri čemer je pri izbiri treba biti pozoren predvsem na naslednje lastnosti:

  • debelina,
  • toplotna prevodnost,
  • odpornost na temperaturne spremembe,
  • vrsta lesa,
  • vrsta parketa.

Če boste namreč izbrali preveč masivno leseno talno oblogo zelo velike debeline, bo njena toplotna prevodnost slabša, zato talno ogrevanje ne bo tako zelo učinkovito. Prav zaradi tega je zelo pomembno, kakšna je toplotna prevodnost lesene talne obloge, za katero se odločite, oziroma kako debela je. Od tega je odvisno, kako topla bodo tla. Ker je les naraven material, se vsaka vrsta pri temperaturnih spremembah nekoliko drugače obnaša, zato je zelo pomembno, katero vrsto izberemo.

Optimalna izbira lesene talne obloge

parketi Onis

Načeloma se les lahko uporablja praktično povsod, saj je veliko bolj odporen, kot si mislimo, vseeno pa je dobro, da izberemo takšno vrsto, ki je za talno ogrevanje optimalna. To ne bo težko, saj večina ponudnikov in proizvajalcev ponuja prav parket za talno gretje oziroma ima pri vsaki vrsti lesene talne obloge napisano, ali je primerna za takšno vrsto ogrevanja ali ne. Zaradi pogostosti takšnega načina ogrevanja je izbira vedno večja oziroma pri izbiri praktično ne boste imeli nobenih omejitev. Če glede izbire potrebujete kakšen nasvet oziroma imate kakršno koli vprašanje, pa vam bodo znali pomagati v podjetju Onis.