Parketi z lepim videzom

So vam všeč parketi iz hrastovega lesa? Takšne najdete v številnih novih hišah in prenovljenih stanovanjih, saj postajajo zelo priljubljen zaradi svojega žlahtnega videza. V prostoru namreč ustvarijo občutek topline lesa ter naraven videz, kar je lahko še poudarjeno z večjimi ali manjšimi grčami. Na videz pa zelo vpliva tudi to, kako je les obdelan oziroma kako je zaščiten. Pri tem imate poleg klasičnega lakiranja na voljo tudi oljenje lesa.

Obdelava lesa in vrsta lesene talne obloge

Za najbolj naraven videz poskrbijo masivni parketi, ki veljajo tudi za najbolj kakovostne in trajne. Njihova življenjska doba je zelo dolga, prav tako pa jih je možno tudi lepo obnoviti, če je to potrebno. Zanje se sicer lahko uporablja različne vrste lesa, vendar pa za najbolj priljubljeno izbiro velja prav hrast, ki se že tradicionalno uporablja v ta namen. Gre namreč za zelo kakovostno vrsto lesa, ki se v ta namen dobro obnese. Seveda pa imamo dandanes na razpolago tudi različne druge možnosti in vrste lesenih talnih oblog, ki so prav tako zelo lepe in vzdržljive.

Oljenje lesa oziroma lesene talne obloge

Še nekaj let nazaj so bili parketi običajno predvsem lakirani, danes pa se vedno več ljudi odloča za njihovo zaščito s temu namenjenimi olji. Ta so danes že zelo skrbni izdelana in izpopolnjena, kar omogoča odlično zaščito in obstojnost. Njihova prednost je bolj mat in s tem bolj naraven videz, kar je marsikomu zelo všeč, drži pa, da je takšen premaz treba na vsake toliko časa tudi obnoviti. Kako pogosto je to potrebno, je odvisno od številnih dejavnikov, predvsem pa od obremenjenosti prostora. Običajno pa se ponovno oljenje priporoča na približno vsaki dve leti oziroma po potrebi.

kvalitetni parketi

Prednost takšnega načina zaščite lesene talne obloge pa je v tem, da lahko v primeru kakršnih koli poškodb ali večjih madežev, eno ploščico oziroma deščico enostavno sami pobrusite in ponovno naoljite. Torej je odpravljanje poškodb veliko bolj enostavno kot pri lakiranih talnih oblogah, kjer je treba obnoviti celotna tla.