Psihoterapija kot pomoč v stiski

Vsakdo od nas se je že kdaj znašel v stiski. Težke življenjske situacije, izguba zaposlitve ali partnerja, ločitev, stres, konflikti v medsebojnih odnosov in različne druge obremenitve so krivci za veliko stisk, iz katerih ljudje marsikdaj ne vidijo izhoda. Ko smo v stiski, se nam zdi vse črno in marsikdaj je na prvi pogled res tako. Zato je takrat težko poiskati ustrezno rešitev.

Zaradi vsega naštetega se iskanja rešitve ne moremo lotevati sami, saj takrat enostavno nismo v stanju, da bi videli vse možnosti, ki se nam ponujajo. Prav zato je lahko psihoterapija zelo dobrodošla pomoč. Izvaja se namreč v obliki pogovora, ki je v stiski lahko izjemno koristen ter nam v prvi vrsti olajša situacijo, v kateri smo se znašli.

Psihoterapija je namreč v osnovi pogovor s psihoterapevtom, ki nam popolnoma prisluhne. Tako lahko nekomu zaupamo svoje težave, kar vsekakor blagodejno vpliva na naše počutje. Marsikdo pravi, da se mu je že po prvem pogovoru s psihoterapevtom odvalil kamen od srca, saj je lahko z nekom delil svojo stisko in tako spoznal, da v težki situaciji ni sam. Seveda se lahko zaupamo tudi bližnji osebi, prijatelju, partnerju, mami ali komu drugemu, vendar je včasih lažje o težkih stvareh govoriti nekomu, ki nam ni tako blizu. Še bolj pomembno pa je, da ima ta oseba tudi ustrezno strokovno znanje, s katerim nam lahko po pogovoru pomaga pri iskanju vzrokov za nastalo situacijo in reševanju težav.

To, da poiščemo pomoč, je pri reševanju problemov zagotovo prvi in celo najpomembnejši korak. Že to, da smo se odločili za psihoterapijo, namreč kaže na to, da si težave želimo rešiti in da smo v sebi zbrali dovolj moči in poguma, da se tega tudi zares lotimo. Psihoterapija nam postopoma odpira drugačen pogled na lastne težave in po nekaj srečanjih bomo sami spoznali, da je bil začaran krog, v katerem smo se znašli, le navidezen.

Vse težave so namreč rešljive, če se njihovega reševanja lotimo na pravi način. Psihoterapija je tako vsekakor odlična pomoč v stiski. Če ste torej tudi sami v težki življenjski situaciji, iz katere ne vidite izhoda, obiščite www.janapotocnik.si.