Rešetke za kanalete – najrazličnejše rešitve

Rešetke za kanalete
Rešetke za kanalete FASERFIX

Rešetke za kanalete so lahko litoželezne, iz nerjavečega jekla ali narejene iz posebej temu namenjene umetne mase. Od tega, iz kakšnega materiala so narejene, je odvisno, kako bodo videti, pa tudi to, kako odporne bodo na različne zunanje dejavnike in obremenitve.

Lahko so različnih vrst in dimenzij, pa tudi oblik in barv. Vse to vpliva tako na njihovo funkcionalnost kot na izgled, zato je temu, kakšne izbrati, vsekakor pametno posvetiti nekaj pozornosti. Poleg tega pa so pomembne tudi vse druge njihove lastnosti, od katerih je odvisno, kako boste z njimi zadovoljni in kako funkcionalne bodo.

Odpornost na korozijo in druge dejavnike

Pri rešetkah je po eni strani pomembno, da zaščitijo kanaleto pred tem, da bi v njej nemoteno nabirali različni odpadki, listje in podobno. Hkrati pa morajo omogočati odpadni vodi, da brez težav pride vanjo. Zato je pomembno, kakšne so odprtine na njih in kako so razporejene. Hkrati pa je zelo pomembno tudi to, iz kakšnega materiala so narejene rešetke za kanalete, saj je od tega odvisno, kako odporne bodo in kako obstojne na dolgi rok.

Enostavno vzdrževanje kanalet

Ena od pomembnih lastnosti, ki jih imajo rešetke za kanalete, je to, kako se jih da odstraniti iz nje. To je pomembno pri vsakršnem čiščenju kanalete – v njej se namreč sčasoma lahko nabere listje in različne smeti, kamni, vejice in podobno. Do neke mere sicer rešetka prepreči nabiranje takšnega in podobnega materiala v kanaleti, vendar ne povsem. Zato je občasno potrebno tudi čiščenje, saj tako poskrbimo za to, da bo meteorna voda lahko nemoteno odtekala naprej.

Če je namreč treba pri vsakem čiščenju najprej odviti številne vijake oziroma je za odstranjevanje rešetke potrebno posebno orodje, bo to postalo zapleteno in neprijetno opravilo, ki nam bo vzelo kar nekaj časa. Prav zaradi tega je zelo pomembno, da na to mislimo že pri izbiri vseh elementov sistema za odvodnjavanje.

Enostavnost vzdrževanja takšnega sistema mora biti tako zelo pomemben kriterij pri odločitvi o tem, za kakšen sistem se odločiti. Najbolj priročni na tem področju so sistemi, pri katerih je rešetke za kanalete možno hitro odstraniti in nato pritrditi nazaj, ne da bi za to potrebovali veliko časa ali kakšno posebno orodje. Takšen sistem nudi na primer nemški proizvajalec Hauraton, ki tudi sicer ponuja veliko inovativnih in zanimivih rešitev.