Zdravljenje krčnih žil se mora začeti čim prej

Načeloma skorajda povsod velja, da je preventiva boljša izbira kot kurativa. In enako velja tudi za zdravljenje krčnih žil. Slednje namreč z leti napredujejo, predvsem pa se težave večajo s starostjo in po 70. letu imamo kar 60 % možnosti, da nas bodo doletele takšne težave. Zaradi tega je treba izvajati preventivo že veliko prej, predvsem pa se že ob najmanjših znakih težav odpraviti k zdravniku na pregled oziroma sprejeti nadaljnje ukrepe za zdravljenje.

Ko preventivni ukrepi niso dovolj …

Preventivni ukrepi za zdravljenje krčnih žil vključujejo sedenje brez prekrižanih nog, dovolj gibanja, pa tudi počitek z dvignjenimi nogami. Pomembno je tudi izbirati oblačila, ki ne vežejo ali tiščijo, predvsem to velja za hlače in nogavice, ki ne smejo imeti premočne elastike. Prav tako pa se je pomembno izogibati dvigovanju težkih bremen.

Preventivni ukrepi zagotovo pripomorejo k temu, da se stanje ne slabša tako hitro, vendar pa niso vedno dovolj. Eden od vzrokov za krčne žile je namreč tudi dednost, čemur se pač ne moremo izogniti. Če imamo v sorodstvu koga s temi težavami, potem obstaja možnost, da boste takšne težave imeli tudi vi. V tem primeru je še bolj pomembno izvajati preventivne ukrepe, vendar pa ti niso vedno dovolj, zato je potrebno zdravljenje.

Kdaj na pregled k specialistu?

K specialistu se je najbolje odpraviti že pri manjših težavah. Po pregledu z ultrazvokom vam bo ta predstavil možnosti zdravljenja. Marsikdaj se izkaže, da to (še) ni potrebno ter da je treba le bolj dosledno opravljati še dodatne preventivne ukrepe, kot je recimo vsakodnevni počitek z dvignjenimi nogami in podobno.

Kdaj je potrebna operacija?

Velikokrat se specialisti najprej odločijo za zdravljenje krčnih žil s kompresijskimi nogavicami, z metodo sklerozacije ali kakšnim drugim načinom. V primeru, ko specialist presodi, da je to potrebno, pa se odloči za operacijo. Ta je potreben takrat, ko so težave tako napredovale, da jih je težko zdraviti drugače, oziroma ko obstaja možnost, da bodo napredovale v prihodnosti.