Oblikovanje za splet in tisk – hitro in profesionalno 

Kakovosten dizajn mora biti prilagojen temu, kje bo uporabljen. Zaradi tega se oblikovanje za splet in tisk med seboj razlikuje, saj imajo spletne strani in različne tiskovine precej drugačne značilnosti. Sploh pa je pri tiskovinah treba poskrbeti še za pripravo na tisk, ki zahteva kar nekaj dela, pa tudi specifičnega znanja. Večina oblikovalcev se pri svojem delu sreča z obojim, zato obvlada tako oblikovanje za splet kot tudi oblikovanje za tisk ter bodo tako lahko odlično poskrbeli za dizajn, kakršnega potrebujete. 

Celostna grafična podoba – CGP 

Če potrebujete oblikovanje za splet in tisk, poiščite ponudnika, ki nudi oboje. Najbolje je, če za vas že takoj na začetku izdela celostno grafično podobo (CGP), ki jo boste uporabljali povsod – tako na spletu kot na vseh vrstah tiskovin, pa naj si gre za spletno stran, Facebook banner, vizitko, glavo računov in ponudb ali reklamni katalog, ki ga nameravate izdati. Izkušen dizajner bo znal CGP izdelati tako, da bo dobro deloval tako na spletu kot na tiskovinah, predvsem pa bo za vas oblikoval tudi prepoznaven logotip, kar je ravno tako zelo pomembno.  

Logotip je pomemben tako na internetu kot drugje 

Če imate podjetje, potrebujete logotip! Logotip je pomemben tako na internetu kot povsod drugje. Z njim poskrbite za boljšo prepoznavnost svojega podjetja ali blagovne znamke, poskrbite za to, da se ta loči od drugih in da si jo ljudje lažje zapomnijo. Zaradi tega nikakor ni vseeno, kakšen je vaš logotip, ampak mora biti ta všečen, zapomnljiv, unikaten in sodobno oblikovan. Zato pri naročilu dizajna za spletno stran ali kakršno koli tiskovino nikar ne pozabite tudi na dizajn logotipa, če tega morda še nimate ali pa z njim niste zadovoljni. 

Spletni dizajn mora biti sodoben in izčiščen 

Izdelava spletne strani vključuje tudi dizajn. Slednji postaja vedno bolj pomemben, saj z njim lahko izpostavimo določeno vsebino oziroma obiskovalca vodimo po spletni strani tako, kot želimo. Zaradi izpostavitve vsebine je bistvenega pomena, da je spletni dizajn čim bolj izčiščen in ne vsebuje preveč elementov, predvsem pa morajo biti vsi elementi estetsko in premišljeno usklajeni med seboj. 

Spletni dizajn mora upoštevati tudi nekatere tehnične značilnosti strani, predvsem pa to, da si jo bodo uporabniki ogledovali na različnih napravah. Tako mora dizajn dobro funkcionirati tako na računalniku z velikim zaslonom kot na majhnem pametnem telefonu. Ob enem pa je s tehničnega vidika pomembno tudi to, da dizajn omogoča hitro nalaganje strani. Nikomur od spletnih obiskovalcev se namreč ne ljubi dolgo čakati na to, da se stran naloži, ampak želijo dostopati do njene vsebine čim hitreje. Zato je zelo pomembno, da slike, fotografije in drugi elementi niso preveliki. Po drugi strani pa tudi premajhne sličice, ki ne omogočajo, da bi si obiskovalci ogledali izdelke na njih, niso dobra rešitev. Spletni dizajner mora vse to vedeti in upoštevati ter poskrbeti za to, da bo končni dizajn tako s tehničnega vidika kot z vidika čim boljše uporabniške izkušnje in čim bolj očem všečnega dizajna. 

Oblikovanje brošur, vizitk, knjig in različnih tiskovin 

Če potrebujete dizajn za tisk, je nujno izbrati ponudnika, ki ima s tem izkušnje. Oblikovanje in priprava za tisk namreč zahteva izkušenost in natančnost, saj vas kakršne koli napake lahko drago stanejo – ko je namreč tiskovina enkrat natisnjena, v njej napak ni mogoče kar tako enostavno popraviti kot na spletu, ampak se je treba z njimi sprijazniti ali pa zopet poskrbeti za tiskanje, kar je seveda povezano z velikimi stroški. Zato je izkušenost oblikovalca pri takšnem delu bistvenega pomena za dober rezultat. 

Od dizajna je odvisna tudi cena tiskanja 

Oblikovanje za splet in tisk se razlikuje tudi v ceni oziroma znesku celotnega stroška. Pri spletnem dizajnu namreč ni treba upoštevati še stroška tiskanja, katerega cena je odvisna od številnih dejavnikov. Nekoč je bilo barvno tiskanje veliko dražje kot barvno, danes pa na ceno vplivajo predvsem različni drugi dejavniki – vrsta in kakovost papirja, posebni načini tiskanja in vezave in podobno. Če želite, da bi bilo tiskanje čim cenejše, na to obvezno opozorite tudi oblikovalca, s katerim sodelujete, saj bo svoj dizajn temu ustrezno prilagodil. Pred izdelavo neke tiskovine pa se o cenah tiskanja obvezno pozanimajte tudi pri več tiskarjih ter pridobite njihove ponudbe, tako da boste vnaprej seznanjeni s stroški. 

Profesionalno oblikovanje za splet in tisk 

Grafično oblikovanje za splet in tisk ponujajo najrazličnejši ponudniki. Če slednje iščete na internetu, potem vam že to, kako je oblikovana njihova spletna stran, lahko nekaj pove o kakovosti njihovega dizajna. Ravno tako pa si je pred odločitvijo za določenega ponudnika pametno ogledati njegove reference ter pogledati, s katerimi naročniki je do sedaj že sodeloval in koliko let izkušenj ima. Tako boste najlažje našli čim bolj profesionalnega ponudnika za oblikovanje, ki bo pri svojem delu poskrbel za: 

  • unikatnost dizajna, 
  • upoštevanje želja naročnika, 
  • upoštevanje smernic sodobnega dizajna, 
  • upoštevanje značilnosti medija (splet, tisk …), 
  • narejeno v najkrajšem možnem času, 
  • čim bolj kakovosten dizajn.