Psihoterapija za krepitev samozavesti

Imate zelo nizko samozavest? Se ne cenite dovolj ali se nenehno dajete v nič? Imate občutek, da so drugi boljši od vas ali pa da ničesar ne naredite res dobro? Kakšna je vaša samopodoba, kako se vidite in kako mislite, da vas vidijo drugi? Znate samozavestno povedati svoje mnenje ali ga raje zadržite zase? Ste zelo tihi in se ne marate izpostavljati? Imate občutek, da ste vedno nekje v ozadju, čeprav vam to ne ustreza povsem? Se počutite izkoriščani ali pa ne znate reči NE? Z vsemi temi vprašanji se ukvarja psihoterapija, ki vam lahko pomaga okrepiti vašo samozavest.

Kako postati bolj samozavesten?

To, kako samozavestni smo, je odvisno od številnih dejavnikov, v veliki meri pa se naša samopodoba oblikuje že v otroštvu. Ljudje, ki imajo o sebi negativno mnenje, se ne cenijo dovolj ali jim manjka samozavesti, pa to lahko z nekaj truda tudi spremenijo in izboljšajo – psihoterapija jim namreč lahko pomaga:

  • izboljšati lastno samopodobo,
  • prepoznati negativne vzorce,
  • prepoznati lastno vrednost,
  • uvideti svoje potenciale,
  • okrepiti samozavest.

Kakovostna psihoterapija izboljša osebno zadovoljstvo

psihoterapija

Človek, ki ima zelo nizko samopodobo, nenehno dvomi vase in je prepričan, da ga tako vidijo tudi drugi, ni zadovoljen s svojim življenjem. Posledice tega se lahko kažejo v obliki zagrenjenosti, jeze, manjvrednosti, obupa ali celo depresije. Nekateri se zaradi tega postavijo v vlogo žrtve, spet drugi pa navzven delujejo zelo uspešni, nenehno se izpostavljajo, da bi prekrili svoje občutke nezadovoljstva s samim s seboj.

V obeh primerih ne gre za zdrave vedenjske vzorce, zaradi česar lahko pride do težav v odnosih – tako službenih kot osebnih. Nemalokrat se osebe z nizko slabo podobo tudi pustijo izkoriščati, drugim delajo usluge, ker želijo pretirano ugajati, so vsem nenehno na voljo, čeprav jim to ne ustreza vedno. S takšnimi težavami se žal srečuje ogromno ljudi, na srečo pa jih je s strokovnim terapevtskim pristopom možno rešiti. Psihoterapija je zagotovo ena od metod, ki lahko učinkovito pomaga pri tem, zato z njo vsekakor velja poizkusiti!